Warning: A non-numeric value encountered in /customers/3/e/3/sero.nu/httpd.www/wp-content/plugins/wordfence/lib/wfLog.php on line 381 Näringslivsansvarig | Sveriges Ekonomföreningars Riksorganisation

Näringslivsansvarig

Näringslivansvariga för riksorganisationen bör vara vana nätverkare och ha ett stort intresse för näringslivet. I uppdraget ingår att initiera och vårda riksorganisationens relationer och kontakter med samarbetspartners av olika slag. Du kommer ansvara för planeringen och genomförandet av resursdagarna. Du bör vara van att ha många bollar i luften och vilja dela arbetsuppgiften med ytterligare en då det är viktigt att vara ett team.

Kompetens

Som Näringslivsansvarig bör du vara lika mycket säljare som nätverkare. Du bör vara duktig på att kommunicera riksorganisation via mail, telefon och öga mot öga med representanter från näringslivet. Du bör ha stor social kompetens och ett intresse för organisationer och företag.

Styrelsearbetet i övrigt

Som en del av riksorganisationens styrelse förväntas du delta på styrelsemötena som äger rum ungefär var tredje vecka. På styrelsemötena fattas beslut om det kommande arbetet, om projektstödsansökningar och andra frågor som rör riksorganisationen och dess medlemsföreningar och -kårer. Styrelsen är en arbetande styrelse som varvar strategifrågor på lång sikt med den dagliga verksamheten kring budget och den konkreta direkta verksamheten.

Vill du veta mer om posten som näringslivsansvarig? Kontakta Bodil Skoghammar och Jesper Andersson på naring@sero.nu

Ansökan skickas till rekrytering@sero.nu


 

Intervju med Vicky Nilsson och Niklas Jörgensen

Vicky Nilsson och Niklas Jörgensen, Näringslivsansvariga 2013

Vad tog du med dig från din tid i S.E.R.O.?

Niklas: Mitt år som Näringslivsansvarig i S.E.R.O. var en mycket utvecklande tid som jag alltid kommer minnas med ett leende på läpparna. Framförallt utvecklades mina kompetenser inom ledarskap och nätverkande, då det är ett stort ansvar att vara en ständigt anträffbar kontaktyta för medlemmarna runt om i landet för att stötta och driva utvecklingen för arbetet med näringslivsfrågor framåt. Utöver detta så går det inte att besvara den här frågan utan att nämna det fantastiska nätverk bestående av Sveriges mest drivna ekonomer som positionen gett mig. Om det så gäller en övernattningsplats på en soffa eller en framtida rekrytering så har jag nu ett brett nätverk att räkna med i Sveriges alla hörn.

Vicky: Tiden i S.E.R.O. bidrog till både många nya kunskaper och erfarenheter. Att arbeta i en organisation som sträcker sig över ett helt land, lär man sig att få en organisation att fungera trots att man inte befinner sig på samma ställe. Man lär sig att lyssna, kompromissa och ta del av andras idéer, något som kan skilja sig tack vare att man bor i olika städer, arbetar i olika föreningar och studerar på olika lärosäten. Förutom många nya kunskaper så är det givetvis vänner för livet som gör att tiden i S.E.R.O. var värd varje sekund. De oförglömliga minnena från konferenser, resursdagar och styrelsemöten är inte bara roliga och inspirerande, utan hjärtliga och fyllda av värme.

Tror du att ditt engagemang under studietiden kommer hjälpa dig i din karriär?

Niklas: Jag är övertygad om att nätverket som jag anskaffat mig genom mitt ideella engagemang under studietiden kommer att hjälpa mig i min framtida karriär. Delvis alla de företagskontakter det genererat, men kanske framförallt alla de kompetenta ekonomstudenter som jag lärt känna. Det känns inte som en slump att nationella undersökningar kommer fram till denna slutsats, exempelvis visar Statistiska Centralbyråns statistik att fyra av fem personer får jobb genom kontakter.

Vicky: Då jag för tillfället har lagt studerandet på hyllan, för ett år av resande och tid att se världen, så vet jag att det nätverk man skapat tack vare engagemanget under studietiden kommer att hjälpa mig när det är dags att söka arbete. Jag får ofta tips om arbeten som ligger ute, och ett par jobberbjudande har dykt upp. I stort sett allt detta kommer visa det nätverk och de vänner man skaffat under de 3 åren på universitetet, och under det år i S.E.R.O. som var grädden på moset.

Vad gör du idag?

Niklas: I skrivande stund befinner jag mig i Hong Kong, där jag studerar för att till våren ta ut en Masterexamen i International Business Management. Professionellt har jag bland annat arbetat på en av Sveriges största banker sedan några år. I bagaget finns även en rad olika ideella engagemang så som projektledare för en arbetsmarknadsdag, ansvarig för en introduktion av nya ekonomer, utöver mitt år i S.E.R.O. såklart! I framtiden vill jag jobba som management konsult, där jag som en del av ett team kan hjälpa olika företag att förbättra affärsprocesser och utforma strategier för att långsiktigt öka deras lönsamhet. Jag ser helt klart att såväl mina studier som mitt ideella engagemang ger mig goda möjligheter att nå detta mål på sikt.  Jag tror på en långsiktig och gedigen strategi när det gäller att nå sina karriärdrömmar, sätt upp små delmål och var ödmjuk inför att det kommer att ta tid och inte alltid vara en dans på rosor.  Med andra ord, våga ta chansen att utmana dig själv under din studietid med såväl ideellt engagemang, utlandsstudier och sök dig till sammanhang där du erbjuds relevanta erfarenheter som bidrar till ditt långsiktiga mål. Om du inte vet vad du vill jobba med i framtiden så gör det inget, du är inte ensam! Så länge du fokuserar på att testa många olika nya utmaningar så tar du iallafall små steg framåt och i samband med att du utvecklas så märker du så småningom vart du vill vara. På köpet så har du dessutom fortlöpande investerat i din absolut viktigaste tillgång, dig själv. För dig som tvivlar på din egen förmåga och inte vågar ansöka nya utmaningar: Kom ihåg att alla har vi varit nybörjare någon gång ”You have to risk it to get the biscuit!”

Vicky: I skrivande stund befinner jag mig i Oslo, där jag arbetat på en restaurang över sommaren. Om 2 dagar beger jag mig på en längre resa, där både Afrika och Asien är inräknat. Givetvis ska jag också åka och besöka min partner-in-crime från S.E.R.O.; Niklas, när jag under några dagar befinner mig i Hong Kong. Jag bestämde mig för att ta ett sabbatsår och se världen, innan jag till nästa höst planerar att studera en Master inom Human Resource Management.

Vad är det bästa med att vara engagerad?

Niklas: Du utvecklar karaktärsdrag som du har nytta av såväl privat som i arbetsrelaterade situationer om du ger av din tid och är genuint intresserad av att hjälpa andra studenter i olika projekt. Det absolut bästa med att vara engagerad i S.E.R.O. är i slutändan alla de fantastiska människor och möjligheter som öppnas upp och såklart alla stunder av glädje som det gett mig.

Vicky: De kontakter du skapar, vänner du får för livet och de städer du får besöka som du kanske aldrig skulle besökt annars. Du får privilegiet att medverka på de mest inspirerade, kunskapsfyllda och roliga konferenser, där erfarenhetsutbytet står i centrum. Alla har något att bidra med från tidigare erfarenheter, och det är så inspirerande att träffa alla andra engagerade som brinner för föreningslivet.

Har du kvar nätverket du fick tack vare din tid i S.E.R.O.?

Niklas: Jag har fortfarande kvar väldigt många vänner för livet från min tid i S.E.R.O., som jag träffar så fort möjlighet ges. Professionellt så börjar fler och fler även att etablera sig på arbetsmarknaden i olika spännande roller i takt med att de tar sin examen. Bara hos min arbetsgivare i Stockholm insåg jag helt plötsligt att det var åtminstone en handfull kontakter som jag lärt känna från min tid i S.E.R.O. som nu är mina kollegor. Jag känner tydligt av styrkan i det här nätverket såväl inför min framtida karriär som privat. Det har hänt vid flera tillfällen att jag blivit rekommenderad och även själv rekommenderat kontakter från tiden i S.E.R.O. för olika positioner!

Vicky: Många har man kontakt med tack vare sociala nätverk som Facebook och Instagram. Det är spännande att följa de vänner man lärt känna via S.E.R.O., och se vad de gör idag. Det nätverk man skaffat sig inom näringslivet har jag via LinkedIn som är mycket användbart för att hålla kontakt med de personer man kanske bara har träffat ett par gånger.

Varför sökte du till S.E.R.O.:s styrelse/den post du haft?

Niklas: Jag sökte till S.E.R.O.:s styrelse för att jag ville anta utmaningen att få jobba med näringslivsfrågor, som ligger mig varmt om hjärtat, i ett större sammanhang. Jag ville även vara en del av och utveckla föreningen som bidragit till att berika min studietid genom att ge tillbaka.

Vicky: Jag kände att posten som Näringslivsansvarig passade mig bra då jag hade haft många kontakter som företagsansvarig för arbetsmarknadsdagen på vår högskola. Jag tycker att det är kul att träffa nya människor, och att kunna ”sälja” in en organisation som S.E.R.O. var något jag kände att jag ville göra helhjärtat.

Vad är det bästa med den post du haft?

Niklas: Det absolut bästa var glädjen jag fick av alla de drivna ideellt engagerade ekonomer ute i landet som jag under året fick samarbeta med och som idag är mina vänner och affärskontakter.

Vicky: Personerna man får möta, mötena man får gå på, och nätverket du bygger på vägen. Som Näringslivsansvarig arbetar du nära tillsammans med S.E.R.O.:s ordförande, och är ofta ansiktet utåt vid kontakten med företag.

I S.E.R.O.:s styrelse finns två näringslivsansvariga, hur arbetade ni med detta?

Vi började verksamhetsåret med att dela upp våra ansvarsområden för att undvika dubbelarbete. Eftersom vi har olika erfarenheter sen innan var detta en bra utgångspunkt för att bestämma vem som skulle göra vad. Vi har haft mycket avstämningar även om vi, i hög utsträckning har kunnat arbeta individuellt. Exempelvis inför kontakt med företag och medlemmar. För oss var det mycket givande att vi hade en tät kontakt över telefon och Skype för att se att vi låg i fas och för att stötta varandra med tips och peppning. Det var även ett bra sätt att dela med oss av våra framgångar, vilket gav energi och lärdomar hur vi skulle fortskrida arbetet. Att vara två har varit väldigt bra också ur ett tidsperspektiv eftersom vi kunde täcka upp för varandra. Vissa företagsmöten genomförde vi också tillsammans, det var en trygghet att vi kunde vara två på företagsmöten och vi kände oss starka tillsammans.

Det bästa med att vara två är att vi kunde peppa och trigga varandra. Tryggheten att dela ansvaret med en annan duktig person och att få ett andra utlåtande på idéer. Två personer som fungerar bra i ett team kan uppnå mer än två personer som jobbar enskilt, 1+1=3. Så kändes det för oss.

Facebook

© Copyright 2019 | Skapad av Uanet webbyrå & Cut, Copy & Paste