Nu börjar min andra halvlek

I juni blåstes det av för halvtidspaus, och vi gick av planen med ett resultat som visade 1-1. Under halvlek han vi både med att vila upp oss inför vad som komma skall, men även reflektera över hur vi spelade första halvlek, vad vi kan ta med oss och vad vi måste ändra på för att när matchen blåses av, kunna säga att vi vunnit. I mitten på augusti ungefär blåstes andra halvlek igång och nu gör vi allt för att avsluta matchen med en vinst.

Att jämföra ett arbete under ett år med en fotbollsmatch tycker jag är en väldigt bra liknelse. Med att ”första halvlek” slutade 1–1 menar jag att det först krävs en tid för att komma in i sina roller, lära känna varandra och genomföra allt det vi vill genomföra. Vi har gjort mycket bra, men vissa saker har inte gått helt enligt plan, såsom det ofta ser ut. Nu har vi vinden i ryggen och ska kämpa tills speltiden är slut.

I skrivande stund går arbetet med Nordiska Mästerskapen in i sin slutfas. Arbetet intensifieras och snart kommer norden att få sin första mästare i ekonomi. Megakonferensen närmar sig med stormsteg och Skövde kallar oss till den sista konferensen för 2018. För mig är det med ledsamma tangenttryckningar jag skriver detta, för det här innebär att S.E.R.O.-äventyret snart är slut. Och ja, det är och har varit ett äventyr att få äran och förtroendet att leda S.E.R.O.. Ett äventyr kantat av många nya möten, vänner för liver och lärdomar jag kommer bära med mig och ha nytta av i hela livet. Jag tror jag talar för hela styrelsen att utan ert engagemang, utan alla debatter på FUM och utan ert driv skulle vårat arbete varken vara så roligt som det är och vi hade inte kunnat utföra vårt arbete.

S.E.R.O. är, och kommer alltid att vara, en organisation som lever för och styrs av sina medlemmar.

Jag vill även passa på att påminna om att rekryteringsperioden för nästa års styrelse har öppnat och att det går att nominera personer till posterna. Magdalena tillsammans med Maria och Michelle finns tillgängliga om du funderar på att söka och har några frågor gällande styrelsearbetet, självklart går det alldeles utmärkt att även fråga oss.

Det ska bli väldigt kul att få träffa er alla igen i Skövde den 8:e till 11:e november. Tillsammans ser vi till att ge verksamhetsåret 2018 det avslut detta år förtjänar.

Amos Friedman.

Fartfylld april och början av maj

Den 11 november 2017 var jag inställd på att söka utbildningsansvarig i S.E.R.O. 2018. Men egentligen var jag lite intresserad av att söka den vakanta platsen som vice ordförande. Jag hade pratat med valberedningen några veckor före konferensen och förstod att om jag söker kommer troligtvis posten som utbildningsansvarig lämnas vakant och jag hade hört att någon var intresserad att söka på plats så återigen ställde jag in mig på att det är utbildningsansvarig som jag ska söka.

 

“Finns det någon som vill nominera sig på plats?” Frågar mötesordförande jag vill så gärna ställa mig upp men mina ben bär mig inte, hjärtat sitter i halsgropen…  En person ställer sig upp och jag pustar ut, vad bra någon annan sökte posten. Men efter hans presentation fick jag en knuff i ryggen följt av frågan: “varför sökte inte du till vice, du hade passat perfekt”, så jag springer fram till närmsta sakrevisor och tillsammans får vi får tillslut mötesordförande att öppna upp fri-nomineringarna än en gång. Den här gången ställer jag mig upp och nominerar mig själv till vice. Med ett oförberett tal, svettiga händer och en väldigt hög puls lyckades jag vinna FUM:s förtroende. Jag står här idag nästan exakt sju månader senare helt överlycklig över att jag vågade ta en annorlunda väg. Jag ångrar det inte det minsta och under tiden har vuxit så himla mycket och tvivlar inte en sekund på att jag kommer fortsätta utvecklas under den tiden som är kvar av året.

 

Det har varit full fart det senaste, förra helgen var det SM i Ekonomi i Karlstad och jag måste verkligen ge en eloge till projektgruppen, vilket bra jobb dem har gjort. Jag vill även tacka huvudsponsorerna Academic Work, Civilekonomerna, Grand Thornton och Nordea. Tack till alla deltagare! Vilken energi och engagemang ni bidrog med under hela konferensen, jag lämnade Karlstad med många nya kontakter från helgen.

 

Sen hade vi ett mästerskap och som jag sjöng på spexet under fredagen är det sannerligen en ära att komma till final på scen, och vilken nagelbitare det var! Jag vill rikta ett stort grattis till Handelshögskolan i Stockholm som tog hem vinsten. Nästa år kommer konferensen och finalen hållas i Göteborg och arrangeras av Handelshögskolan i Göteborg, det ska bli jättekul att få komma till Göteborg och se vad västkusten har att erbjuda! Esekon, IMF och Mälekon fick äran att vara konferensensarrangörer för Kontaktmannakonferensen 2019. Jag talar för hela S.E.R.O. när jag säger grattis till ansvaret och att ni har vårt fulla stöd under projektens gång!

 

Efter Konferensen hann jag inte ens packa upp väskan innan det var dags igen att åka till Västerås och vara mötessekreterare på IMF:s årsmöte. Redan nästkommande dag hade jag möte med Esekon, IMF och Mälekon. Sedan bar det vidare till Skövde för att få några avtal signerade inför Megakonferensen i höst.

 

Nästa vecka ska jag tillbaka till Skövde för att vara mötesordförande på SköEkons föreningsstämma och till helgen kommer hela styrelsen till Stockholm för att hålla styrelsemöte. Som Amos skrev i förra inlägget blir det en helt del resande och det är just medlemskontakten som är det roligaste med uppdraget, att få komma ut och se de olika lärosätena och se hur dem arbetar samtidigt som jag får chansen att vara med och utveckla flera föreningar och kårer.

 

Elisabeth Åkesson

Vice Ordförande S.E.R.O.

En månad på resande fot!

I rollen som ordförande får jag förmånen att resa och besöka städer i vårat avlånga land. Resande ger även mycket tid till att fundera, utvärdera och blicka framåt. Den senaste månaden har jag besökt Kalmar, Karlstad och våra norska vänner i Oslo. I skrivande stund är jag någonstans mellan Stockholm och Katrineholm påväg till årets värdstad för SM i Ekonomi, närmare bestämt Karlstad.

I Kalmar hälsade jag på Kalmar ESS och deras styrelse med huvudsyftet att tillsammans lära oss mer om styrelsearbete men även mycket om gruppdynamik och personlig insikt. Det var en tidig torsdagsmorgon på Arlanda och jag var spänd – mitt första medlemsbesök! Jag hade många förhoppningar på mig själv men när man är med Kalmar ESS är det svårt att vara nervös. Det blev en lyckad dag med mycket skratt, diskussioner och ny kunskap.

Under deltävlingen för årets upplaga av SM var jag i Karlstad och spanade in hur KarlEkon arbetade med deltävlingen. Projektledarna hade ordnat med frukost för alla deltagare, sponsorer och tentavakter innan det var dags för skrivningen. Kvällen avslutades med ett trevligt mingel där tipspromenad, snittar och korandet av vinnarna förgyllde kvällen.

Två lite lugnare veckor passerade snabbt, styrelsehelg hanns med och många trevliga samtal från bland annat Cefyrekon, Safir, SköEkon och Eken fick jag. Det är alltid lika trevligt att prata med alla medlemmar – om allt mellan himmel och jord.

I början på April begav jag mig Oslo för att hälsa på Econa som är S.E.R.O.:s systerorganisation i Norge för att närvara på Econa students årsmöte och finalen av Norska Mästerskapen i Ekonomi. Något som slog mig rätt snabbt var att vi är väldigt lika, vi står inför liknande utmaningar, både lokalt och nationellt. Därför tror jag vi måste arbete mer för att skapa ett nordiskt nätverk för studenter, akademi och näringsliv. Finalen, som i Norge avgörs med en Kahoot, var väldigt spännande. Laget Trionomics stod som segrare i slutändan. Vi diskuterade även nordiska mästerskapen i ekonomi, och engagemanget från Sverige och Norge är väldigt högt. Det ska bli spännande och se vad Nordiska Mästerskapen kommer bli om några år.

Efter några få dagar i Stockholm är det återigen dags att resa till solstaden Karlstad. Denna gång för styrgruppsmöte och kick-off inför SM tillsammans med projektgruppen, crew och huvudsponorerna Academic Work, Nordea, Grant Thornton och Civilekonomerna.

Nedräkningen till SM har även börjat. Den 3:e maj samlas vi i Karlstad för att kora svenska mästarna, utbyta erfarenheter, nätverka, lära oss nya saker och framförallt ha det riktigt roligt med varandra. Det ska bli fantastiskt kul att få träffa er alla igen.

Amos Friedman.

Då var det mars!

Hjälp va tiden går fort när man har roligt, nu har vi redan klivit in i mars och det är inte bara i huvudet som jag tänker att det fortfarande är mitten av januari utan kollar man ut genom fönstret förstärks också den misstanken. Väldig tur att jag har min kalender som håller koll på mig, det är när jag tar en titt där som jag inser hur mycket roliga saker jag får göra i min roll som marknadsföringsansvarig i Sveriges Ekonomföreningars Riksorganisation. Det är också med hjälp av den som jag kan skriva den här bloggen, just med tanke på att det händer så mycket roligt så det är svårt att hålla koll på allt!

Februarimånads aktiviteter drog igång direkt efter det att jag gjort mitt förra inlägg. En styrelsehelg nalkades i Stockholm. Det är alltid en fröjd att få träffa övriga styrelsen och fortsätta planera vårt år tillsammans samt aktivt arbeta för att ta oss dit.

När måndagen närmade sig så var det äntligen dags för årets första resursdag, det var då presidiet som fick komma på besök hos Grant Thornton där de fick delta i workshops, nätverka och dela med sig av idéer samt erfarenheter. Det var också en chans för oss i S.E.R.O.-styrelsen att få göra detsamma, jag talar för alla när jag säger hur kul det var att få träffa er som sitter på presidieposter i våra medlemsföreningar!

Men en månad i nätverkandets anda slutade inte där. Bara två veckor efter det var det äntligen dags för Kontaktmannakonferensen 2018(!!) Som i år anordnades uppe i Sundsvall. Det var återigen väldigt kul att träffa de som hade deltagit i resursdagen bara ett dussin dagar tidigare med också resterande styrelsemedlemmar eller engagerade studenter som deltog! Jag fick personligen vara med och hålla i en av utskottsträffarna vilket jag värderar otroligt högt och kommer bära med mig länge. Då jag primärt sysslar med marknadsföring och kommer finnas som bollplank för de med liknande roller på de lokala lärosätena så var det kul att få lära känna er tillsammans med art director Moa.

Jag vill rikta ett stort tack till projektgruppen som gjorde konferensen möjlig. Den var otroligt givande och minst sagt bra organiserad och genomförd , ni ska ha all cred i världen! Men också ett stort tack till huvudsponsorerna Civilekonomerna, SCA och Centrum för forskning om ekonomiska relationer (CER). Vi i S.E.R.O. är så tacksamma för att ni hjälper oss förbättra den svenska ekonomutbildningen.

Vi lämnade konferensen fyllda med massvis av inspiration, idéer och en utbildningsansvarig. Tack till alla er som var där, ta hand om er och om vi inte ses innan dess så syns vi i Karlstad i maj.

Gustav Sporre
Marknadsföringsansvarig S.E.R.O.

 

Bild från resursdagen hos Grant Thornton

En hälsning från ordförande

En fjärdedel av 2018 är snart lagt till handlingarna. Det har varit en intensiv period för oss i S.E.R.O.-styrelsen med mycket att lära samtidigt som det stundvis har varit mycket att göra. Men framförallt har det varit en väldigt rolig början på ett år vi sent kommer att glömma. Vad har då hänt sedan den 1/1-2018?

I slutet av januari anordnades lanseringen för 31a upplagan av SM i Ekonomi. Stort tack till projektgruppen som gjorde dagen till en lärorik och givande dag jag vill även ett stort tack till Grant Thornton, Nordea, Academic Work och Civilekonomerna som är med och sponsrar SM. Efter lanseringen var det bara två knappa veckor kvar till årets första konferens – Kontaktmannakonferensen 2018. Det var en lång helg fylld med spännande föreläsningar, nya möten och mycket skratt och trevlig stämning. Finner man sig på en S.E.R.O.-konferens tycker jag personligen att framtiden känns väldigt hoppfull. Det nätverk som bildas på dessa konferenser och de erfarenheter som bollas är något ovärderligt och väldigt viktigt. Därför vill jag rikta ett stort tack till projektgruppen som med engagemang, glädje och vilja arbetat fram och genomfört detta projekt. Tror alla som var på plats håller med mig om att det var en bra, engagerande och inspirerande start på året. Tack för det arbete ni i projektgruppen lagt ner för att göra detta möjligt och ett stort tack till kontaktmannakonferensens huvudsponsorer Civilekonomerna, SCA och CER.

Härnäst på schemat har vi deltävlingen för SM i Ekonomi som i år går av stapeln den 7:e mars. Ta gärna kontakt med oss om ni vill att vi kommer till ert lärosäte under deltävlingen (ja, vi ställer gärna upp som tentavakter) eller om ni vill att vi kommer på besök och håller i en workshop kring exempelvis styrelsearbete eller Photoshop. Det ska bli ett mycket spännande år och tillsammans ska vi uträtta storverk.

 

Amos Friedman.
Ordförande Sveriges Ekonomföreningars Riksorganisation (S.E.R.O.)

Nytt år nya möjligheter

För lite mer än en månad sen stod jag vid en frusen sjö i Smålands djupaste skogar och kollade på fyrverkerier. 2018 hade då gått av stapeln och min mandatperiod som marknadsföringsansvarig i Sveriges Ekonomföreningars Riksorganisation (S.E.R.O.) var bara några minuter gammal. Så där stod man, nervös och tagen av stunden. Stort.

Mitt namn är Gustav Sporre och jag har nu suttit på den ovannämnda posten i en månad, nytt år nya möjligheter som sagt. Vem hade kunnat tro att 2018, 22 år gammal att jag skulle gå och bli bloggare, det var nog inte många som hade tippat det om mig. Men här sitter jag.
Missförstå mig rätt jag har fler arbetsuppgifter än att skriva blogg lite när jag känner för det, men jag gör ju bloggdebut klart jag måste få skriva av mig lite!

Det nya året tuffade på precis som det brukar göra (skönt!) och redan helgen efter nyårsafton var det dags för oss i styrelsen att träffas på Civilekonomernas huvudkontor i Stockholm. Frusen lyckades jag tillslut hitta dit med lite hjälp av en vilsen persons bästa vän: Google Maps och klev på. Jag som inte var med på överlämningen i december var nervös över att träffa övriga styrelsemedlemmar, vissa hade man lite koll på vissa från konferenser, andra var för mig helt nya.

Med ett möte i bagaget kände jag mig lite varmare i kläderna och redan efter två veckor blev vi kallade på vår första officiella styrelsehelg. Kul att återigen få träffa de som blivit mina kollegor och vänner och fatta lite riktiga beslut om i vilken riktning vi vill ta riksorganisationen under året 2018. Verksamhetsplan och budget har vi nu kritat ihop och nu krävs bara godkännande på FUM under kontaktmannakonferensen i Sundsvall sen drar vi igång på riktigt!

På söndagskvällar kan det hända att man åker på en sväng söndagsångest men jag tror att just den söndagen var vi alla i styrelsen skonade för på måndagen var det dags för lanseringen av SM i Ekonomi 2018. Vi begav oss då till Nordeas huvudkontor i Stockholm och fick äntligen möta projektgruppen för årets upplaga. Jag måste ta av hatten för projektgruppen för (och ursäkta ordvalet) tusan va drivna och duktiga dem är. Vi fick där deltävlingsansvariga från många lärosäten runt omkring i landet samt representanter från huvudsponsorerna; Nordea, Civilekonomerna, Grant Thornton & Academic Work. Tack för att ni bidrar och gör tävlingen möjlig!

Styrelsen Sveriges Ekonomföreningars Riksorganisation (S.E.R.O.) 2018

Från lanseringen av SM i Ekonomi 2018

 

Då var den ångestbomben över mitt livs första blogg inlägg över. Hoppas det är några som läst såhär långt iallafall. Ta hand om er så syns förhoppningsvis många av oss i Sundsvall för kontaktmannakonferensen 2018!

Gustav Sporre, Marknadsföringsansvarig

En händelserik början på 2017

Det är inte lätt att börja ett blogginlägg, speciellt inte när jag aldrig har varit en bloggare och lider av en prestationsångest av rang.

Vi är redan inne i mars och det känns som igår när vi i styrelsen för S.E.R.O. 2017 träffades för första gången, lika förvirrade, men samtidigt förväntansfulla. Mycket har hänt sedan dess. Jag tror jag talar för många av oss när jag säger att det tog ett tag innan vi ens förstod att det nu var vårt uppdrag att styra S.E.R.O.-skeppet. Det tror jag även att många av er medlemmar kan känns igen sig i, det är svårt att inte stirra sig blind på vad som tidigare har gjorts på den post man efterträder. Inget fel med att fortsätta med något som tidigare har fungerat, men det är viktigt att våga prova sig fram och inte vara rädd att misslyckas!

Jag som skriver heter Lovisa Hedmo, är 23 år, snart 24 och älskar djur, farliga sporter och dåliga skämt. Jag tänkte nu summera lite vad vi i S.E.R.O.-styrelsen har sysslat med de senaste månaderna.

I december hade vi överlämning med styrelsen för 2016. Det var en händelserik helg med mycket information, men även en hel del skratt. Vi tackar den föregående styrelsen så mycket för den helgen. Den hjälpte oss i stor grad att få en riktig kick-start på vårt år som styrelse!

I mitten på januari träffades vi i styrelsen 2017 för första gången ensamma. Vi gick igenom vad vi hade för individuella mål med året och hur vi skulle arbeta tillsammans. Vi fick även en utbildning i styrelsearbete i ideella organisationer som var otroligt givande.

Längre in i januari kom mycket frågor från projektgrupperna för Kontaktmanna och SM i ekonomi. Ordförande Mattias och vice ordförande Anna besökte projektgruppen i SM i ekonomi i Luleå i mitten på januari. Anna åkte även ner till Kalmar för att stötta projektgruppen för kontaktmannakonferensen på plats.

I slutet på januari stod lansering av SM i ekonomi på schemat. Den taggade projektgruppen från Luleå bjöd på en riktigt inspirerande dag där deltävlingsansvariga på respektive lärosäte fick delta på aktiviteter såsom workshop, tävling och föreläsning. Tack huvudsponsorerna Civilekonomerna, Grant Thornton och Nordea samt projektgruppen för en väldigt lyckad dag!

I mitten på februari var det dags för vår andra styrelsehelg där vi lade ner mycket fokus på kontaktmannakonferens i Kalmar och första resursdagen för året!

Årets första resursdag var för presidiet som hölls på Grant Thorntons huvudkontor. En mycket givande dag där deltagarna fick sig en stor dos inspiration. Stort tack till Grant Thornton som gjorde detta möjligt!

Sen kom dagen vi alla hade väntat på, det var dags att fly söderut mot kalmar. En superkonferens som resulterade i många nya kontakter, föreläsningar i toppklass, festliga sittningar och skratt i mängder. Denna konferens tror jag många kommer att leva på länge! Megatack till KalmarEss, projektgruppen och Civilekonomerna för dessa dagar!

Med detta sagt(skrivet) hoppas jag att ni medlemmar har fått en bättre inblick i vad vi i S.E.R.O.-styrelsen har pysslat med de senaste månaderna.

P.s. ni missar väl inte att S.E.R.O. nu finns på instagram @riksorganisationensero

 

Ring klocka ring

Ja, det är en traditionsenlig fras som ropas ut inför nollslaget på nyårsafton. Tänk att det redan är imorgon. Tänk att detta år snart tar slut. För oj vilket år det har varit!

En annan tradition vid nyår är att reflektera över det gångna året,  eller det kanske rent av är en reflex som inte går att undgå mer än vad det är en traditionsenlig rit. I övergångsfaser och efter avslutade projekt faller det ju sig  väldigt naturligt att reflektera lite över tiden som gått och de saker man upplevt. Vad som gått bra och dåligt, vad man kan lära till nästa gång – nästa år. Det som ofta uppstår i efterhand är känslan av att tiden har gått väldigt fort, att tiden har runnit ut som sand mellan fingrarna i periferin av att göra allt som ska göras. Om vi ska reflektera lite över året så är det just det. Det har gått väldigt snabbt. Men ändå har vi hunnit med väldigt mycket! Kontaktmannakonferensen i Karlskrona, Svenska Mästerskapen i Ekonomi som avslutades med finalhelgen i Gävle, mängder av medlemsbesök, Den Framtida Civilekonomen, åtta resursdagar, Megakonferensen i Halmstad – ja, listan kan göras lång. En historisk händelse under året var bland annat att S.E.R.O. för första gången gick i Stockholms Pride-parad under riksorganisationens namn.

Sedan finns det saker som är lite svårare att ta i och hålla räkningen på, som det klassiska löpande arbetet som utgör det mesta av ens tid men som man inte alltid åsidosätter tid till att reflektera över. Att faktiskt stanna upp och landa i vad man gör, och hur mycket man har åstadkommit av “bara lite löpande arbete”. Störst av allt som genomsyrat året är som alltid det ovärderliga kontaktnät av engagerade, inspirerande och motiverande personer runt hela Sverige som står under S.E.R.O.:s stora paraply – som man dagligen kan se resultat av.

Det gamla uttrycket “tiden går fort när man har roligt” kanske kan förklara varför detta år har gått så fort. Det kan också förklara varför man kanske inte stannat upp mer och haft en mer livsbejakande relation till tiden under året. För att allt vi har gjort har varit så kul att vi inte velat stanna upp eller velat att det ska ta slut, för vem kollar på klockan när de har roligt?

Nyår präglas dock inte enbart av tillbakablickande, utan det primära syftet är att blicka framåt. Gå från dåtid till att i nuet bejaka framtiden. Nyår går ju ut på att kliva in i en ny fas, att ta steget vidare. Vad kommer år 2017 att erbjuda? En betryggande tanke i denna ovisshet över hur det kommande året och framtiden kommer att se ut är att vi lämnar över stafettpinnen till 2017 års S.E.R.O.-styrelse. Vi hade äran att se fröet i den nya styrelsen slå rot under vår överlämningshelg som vi hade tidigare i december, och det ska bli spännande att se hur denna rot fortsätter att växa under 2017. Nästa år har alla förutsättningar till att bli fantastiskt!

img_6673

img_6685
Bilder från överlämningshelgen med 2016 och 2017 års S.E.R.O.-styrelser

Vi i 2016 års S.E.R.O.-styrelse vill nu tacka för oss. Det här året lägger vi bakom oss med ett leende på läpparna. Alla minnen och erfarenheter tillsammans med allt som vi har lärt oss kommer vi ta med oss i resten av våra liv. Men det vi kommer minnas mest från det här året är er. Alla er som vi har träffat. Ni är fantastiska. Ni har inte bara gjort avtryck på oss utan även på varandra, vilket har varit en fröjd att följa. TACK för att ni gjort det här S.E.R.O.-året till något alldeles särskilt. Tack för ert engagemang och hårda arbete. Tack för att ni har inspirerat oss. Tack för alla samtal och skratt.

Tack för att ni är ni.

 

Lyckoönskningar och ett varmt farväl,
S.E.R.O.:s styrelse 2016

Kreativ process

Hej, Petra här. I tio dagar till är jag marknadsföringsasvarig för denna fantastiska riksorganisation. Tänkte att jag skulle ta till vara på det och skriva några rader här.

Nu är det tre dagar kvar till julafton och jag sitter hopkurad i soffan framför en prydligt klädd julgran och bara mår. Det är en himla mysig känsla det där, när julstämningen infaller sig. I ärlighetens namn prokrastinerar jag lite just nu. Jag ska egentligen skriva julklappsrim, men när jag kom till örhängena som mamma ska få så började fantasin tryta. Det är ju en ganska tråkig sak att rimma på, inte alls som löparbroddarna som pappa ska få! Där har vi en julklapp som är extremt kul att rimma på, ”för att bli av med kilon du samla, är prio att gubben inte ska ramla. Att bryta en höft är ju inte optimalt, nu när midjemåttet ska hållas smalt” och så vidare.

Men jag tänkte att det kan vara passande att pausa julrimmandet lite för att blogga! Jag ska dock inte fortsätta outa vad min familj ska få i julklapp, även om det är en spännande vinkel som kan krydda till det lite här i S.E.R.O.-bloggen. Utan istället tänkte jag att jag skulle dela med mig av två lyckade resursdagar som precis som julklappsrim hade kreativitet som ledmotiv. Nämligen resursdagarna för marknadsföringsanvariga samt studiesociala.

img_6606

Den 11 oktober anordnade vi något som jag sett fram emot under hela året, resursdagen för marknadsföringsansvariga. Då jag själv är marknadsföringsansvarig så är det kanske inte så konstigt att jag var så förväntansfull inför just denna resursdag, men det var ju himla fantastiskt att få träffa så många representanter från våra medlemsföreningar och –kårer som är engagerade och brinner för samma sak som jag. Sedan kan jag även tycka att det är lite extra viktigt att lyfta just marknadsföringsansvariga då jag under mina år inom ideellt engagemang märkt att det inte alltid är en dans på rosor för denna post, med ”det här måste publiceras senast ikväll, men det löser väl du lite snabbt va?” och allt vad det kan vara. Det är därför extra kul att få fly fortet lite och träffa likasinnade för att prata marknadsföring med andra som sitter i samma båt som en själv, och få en nytändning som man kan ta med sig hem.

img_6595


img_6583
    img_6586

img_6570

Vi höll till på Universums kontor i centrala Stockholm där vi under förmiddagen hade fokus på employer branding. Natalie från Universum gick igenom konceptet kring employer branding och intressanta trender som man kan se kring olika generationer i samhället och vad som driver dem, vilket i längden kommer att påverka vilka typer av karriärer de strävar efter och vad de söker hos en arbetsgivare. Himla spännande statistik och mönster för en annan som råkar vara lite nördig inom ämnet, vilket jag inte verkade vara ensam om i ett rum fyllt av marketing lovers. Under eftermiddagen var det min och Wenkes (S.E.R.O.:s art director) tur att dra i spakarna då vi höll i en workshop med temat ”Hur fungerar marknadsföring?”, där vi gick igenom olika verktyg och hur man kan arbeta med det för att driva olika marknadsföringskampanjer. Hela workshopen var upplagd för att vara en riktig genomkörare av en kreativ process med post-it-lappar överallt och djupgående diskussioner för att vi tillsammans i smågrupper samt helgrupp riktigt skulle grotta in oss i ämnet. Det blev en hejdundrande marknadsföringsresa bestående av hållplatserna målgrupp, budskap, medier, aktiviteter och grafisk formgivning. Hur kul som helst!

img_6565

Den 14 december var det dags för resursdagen för studiesociala som vi anordnade hos Civilekonomerna på deras huvudkontor i Stockholm. Detta var även årets sista resursdag och den sista aktiviteten som vi i 2016 års S.E.R.O.-styrelse håller i, och oj vilken härlig final det blev! En väldigt post Lucia-mysig stämning som blandades med deltagarnas glada miner och förväntansfulla pepp. Inspirationföreläsarna för dagen var Sarah Cervin Winberg och Kalle Ekberg Josefsson som tidigare suttit med i Gavlecons sexmästeri (Kalle var dessutom en av projektledarna för SM i Ekonomi 2016), tillsammans höll de låda och ledde deltagarna genom dagen med olika diskussionspunkter och aktiviteter för att inspirera till att våga vara kreativa. Utmaningar och tillgångar togs upp på både individ- samt föreningsnivå, där många tips och knep kring arbetssätt utbyttes för att maxa studiesociala aktiviteter.

img_6743

img_6750     img_6794 img_6755 img_6786

Min höjdpunkt på dagen var den avslutande övningen där deltagarna i smågrupper skulle planera ett studiesocialt event, fast till skillnad från i vanliga fall så hade de nu inga budgetbegränsningar alls. Alltså en riktig övning i kreativitet! Det var en riktig fröjd att få höra vad grupperna hade kommit fram till och förutom några idéer kring att man skulle hyra ett SAS-plan, återförena Swedish House Mafia och få ugglor att dela ut personliga inbjudningar a la Harry Potter så var det många grundkoncept som ändå var genomförbara. Vilket var en viktig läxa i att man kan komma fram till fantastiska saker om man inte börjar sin kreativa process med att begränsa sig.

img_6812

img_6885

Med det så inser ju jag att jag har gett mig an detta julklappsrimskrivande helt fel. Det är ju jättedumt att jag begränsar mig till att tycka att det är tråkigt att rimma om örhängen, utan nu får jag tänka om och börja om på nytt. Nu ska jag ta fram post-it-lappar och ohämmat skriva ner alla rim-idéer jag får upp i huvudet, precis som på marknadsföringsworkshopen. Här ska vi inte begränsa oss i vårt kreativa skapande inte! Sen får jag göra ett slags mindmapping-system av det helt enkelt och flytta runt lapparna tills jag hintar ett mönster som kan trigga igång ett toppenrim. Så gör jag!

 

Vedspis-varma hälsningar,
Petra Gustafsson
Marknadsföringsansvarig
Sveriges Ekonomföreningars Riksorganisation (S.E.R.O.)

En megabra konferens

megan02

Några veckor har passerat sedan Megakonferensen 2016 och än har inte alla intryck hunnit falla på plats. Skulle jag beskriva helgen med tre ord så skulle det bli fartfylld, lärorik och alldeles alldeles fantastisk.

megan01

Både under och efter konferensen så har jag funderat mycket på det här med vad en grupp kan åstadkomma tillsammans om de arbetar mot samma mål. Något som enligt mig är vad ideellt engagemang står för. Projektgruppen för Megakonferensen tillsattes under året och genom hårt arbete och teamwork lyckades de åstadkomma en fantastiskt konferens där cirka 200 ekonomer från hela landet fick chansen att gå på givande föreläsningar, delta i workshops och vidga sitt nätverk. Är det inte otroligt vad man kan åstadkomma tillsammans under en kort tid egentligen?

megan03

Och om vi vidare riktar blicken mot er medlemsföreningar istället så är det samma sak där. Tänk att en grupp drivna studenter lyckas driva föreningar runt om i landet och även driva dem mot utveckling och nya mål. Ni lyckas under en begränsad period tillsammans åstadkomma otroligt mycket olika och givande saker, både små och stora. Ta en sekund och stanna upp och fundera över det här. Vad har ni lyckats åstadkomma under er tid tillsammans? Det är rätt mycket när ni väl börjar tänka efter eller hur?

megan04

Och om ni sedan tar några sekunder för att funderar över vad ni lyckats med som individer. Det är inte bara att parera studier med ideellt engagemang, jobb, fritid och allt annat som ska hinnas med. Det krävs engagemang och driv. En vilja att lyckas både för ens egen del och för föreningen, projektgruppen eller vad den nu än kan vara som man engagerar sig i. I alla fall, jag tycker att det är fantastiskt. Så jag tycker att det är dags att vi sträcker på oss. Och jag tycker att det är dags att vi ger både oss själva men även andra runt omkring oss en klapp på axeln tillsammans med ett ”du är grym”. För det är vi, allihop. Och det vi lyckas åstadkomma tillsammans ska vi vara stolta över.

megan05
Foton: Eurekah

Varma hälsningar,
Elin Bissman
Ekonomiansvarig
Sveriges Ekonomföreningars Riksorganisation (S.E.R.O.)